Позакласна робота

Інтелектуальна гра «О, щасливчику!»

(Позакласний захід для учнів 8-11 класів)

Мета: розвивати в учнів логічне та аналітичне мислення, увагу, пам’ять, зв’язне мовлення; вдосконалювати вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати різні факти в умовах дефіциту часу; розвивати інтерес до математики через гру, читання додаткової літератури.

Обладнання: портрети видатних математиків, математичні газети, які випустили учні, висловлення про математику.

Хід заходу

І ведучий: Добрий день! Ми раді бачити Вас у цьому залі. Сьогодні ми проводимо інтелектуальну гру «О, щасливчику!», в якій можна стати переможцем завдяки своїм знанням та щасливому випадку.

З давніх-давен щасливим вважалося число 7. У багатьох народів число 7 увійшло до легенд, прислів’їв та приказок як синонім чогось великого та непорушного. Всі чули про сім чудес світу. Хто може їх назвати?

  1. Висячі сади Семіраміди у Вавілоні.
  2. Піраміди в Єгипті.
  3. Храм Артеміди в Ефесі.
  4. Статуя Зевсу в Олімпії.
  5. Гелікарнаський мавзолей.
  6. Статуя бога Сонця на острові Родос (Колос Родоський).
  7. Александрійський маяк.

 

ІІ ведучий: У Середньовіччі кожна освічена людина повинна була знати сім вільних мистецтв. Це були предмети, що вивчались у середньовічній школі. Хто може назвати їх?

  1. Граматика.
  2. Риторика.
  3. Діалектика.
  4. Арифметика.
  5. Геометрія.
  6. Астрономія.
  7. Музика.

 

І ведучий: Згідно з легендами, значна кількість давніх міст збудовано на семи холмах, у тому числі Рим та Київ. А як багато прислів’їв та приказок, у яких зустрічається цифра 7! Назвіть хоча б сім із них.

  1. Сім раз відмір. А раз відріж.
  2. Один з сошкою, а семеро з ложкою.
  3. Сім п’ятниць на тиждень.
  4. Сім верст до небес. І все пішки.
  5. Краще один раз побачити, ніж сім раз почути.
  6. Семеро одного не чекають.
  7. Де одинець – хазяйству кінець, де сім – щастя всім.

 

ІІ ведучий: Ще з давніх- давен рибалки, мисливці, землероби, скот оводи спостерігали за небом. Їх увагу привернуло сузір’я Великої Ведмедиці, в якому сім зорь. А Місяць? Спостерігаючи, як змінюється форма його диска, люди помітили, що через 7 днів після молодика на небі з’являється пів-Місяць, а ще через7 – повний Місяць і так далі.

До цього часу в нас тиждень з семи днів; ми вважаємо, що веселка складається з семи кольорів, хоч їх значно більше. Назвіть кольори веселки.

(Червоний, жовтогарячий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий).

 

І ведучий: Кажуть, що ріка Ніл має сім рукавів, та їх значно більше. Про щось невідоме ми кажемо «за сімома печатками», а коли хтось почуває себе щасливим, то він на «сьомому небі».

І ось сьогодні у математичній грі братимуть участь сім гравців. Запрошуємо учасників гри зайняти свої місця.

( Представлення гравців)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

А слідкувати за грою буде почесне журі:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ІІ ведучий: Розпочинаємо гру. Суть гри полягає в тому,що учасникам гри будуть запропоновані тестові завдання, у яких лише одна відповідь правильна. Визначивши правильну відповідь, ви повинні показати членам журі відповідну картку (А,Б,В,Г).

І ведучий: Продовжуючи розмову про числа, зауважимо, що Піфагор та його учні вважали, що «числа правлять світом».

І ось перше запитання: Розташуйте наступні числа в порядку спадання:

А). тисяча

Б). мільйон

В). трильйон

Г). мільярд

Відповідь: трильйон, мільярд, мільйон, тисяча. (В,Г,Б,А).

ІІ ведучий: Розташуйте величини у порядку зростання:

А). центнер

Б). тонна

В). грам

Г). кілограм

Відповідь: грам, кілограм, центнер, тонна (ВГАБ).

І ведучий: Багато хто з математиків прославив себе не лише в цій науці. Вони були філософами, геометрами, механіками, астрономами. Наприклад, Ісаака Ньютона, видатного англійського вченого, математики вважають математиком, фізики – фізиком,  астрономи – астрономом. Джероламо Кардано займався медициною, в математиці його ім’я носить формула для розв’язування кубічних рівнянь, а в механіці – карданний вал. Багато хто з математиків дружив із спортом. Хто з учених був ще й переможцем кулачних боїв?

А). Евклід

Б). Фалес

В). Піфагор

Г). Архімед

Доповідач 1. Так, саме Піфагор брав участь у кулачному бою на 58 Олімпіаді в 548 році до нашої ери і довго утримував титул чемпіона з цього виду спорту. Збереглися свідчення, що Фалес помер від серцевого нападу під час поєдинку Піфагора на цій олімпіаді.

ІІ ведучий: Частина круга, що обмежена двома радіусами, має назву …

А). сектор

Б). сегмент

В). радіан

Г). діаметр

І ведучий:  Перший російський підручник з математики написав …

А). М.В. Лобачевський

Б). С.В. Ковалевська

В). Л.П. Магніцький

Г). А.В. Колмогоров

Доповідач 2. Так, саме Леонтій Пилипович Магніцький у 1703 році написав цей підручник і назвав «Арифметика». Михайло Ломоносов назвав цю книгу «вратами вченості» і майже всю її знав напам’ять.

ІІ ведучий:  Центр вписаного у трикутник кола є точкою, в якій перетинаються …

А). серединні перпендикуляри, що проведені до сторін трикутника

Б). висоти

В). медіани

Г). бісектриси

І ведучий: Кого називають «батьком алгебри»?

А). Евкліда

Б). Вієта

В). Декарта

Г). Гаусса

Доповідач 3. Так, саме Франсуа Вієт, французький учений, закінчив юридичний факультет, поступив на службу до короля і зацікавився астрономією. А для цього йому потрібні були знання з математики. Він почав вивчати математику лише для того, щоб написати великий астрономічний трактат. Та світ математики , як виявилось , ховав не менше загадок, ніж космос. Їх вистачило на все життя . Трактат з астрономії так і не був написаний. Та математика завдяки Вієту  зробила  великий крок у своєму розвитку. Саме Вієт першим здогадався позначати буквами не лише невідомі, а й коефіцієнти при них. Це просунуло набагато вперед розвиток математичної науки, адже без цього неможливо було записати навіть неважку формулу для розв’язання квадратного рівняння. За це Вієта й назвали «батьком алгебри». Одна з теорем алгебри носить його ім’я. Чи зможете ви її сформулювати?

ІІ Ведучий: Аргументом називають ……

А). музичний інструмент

Б). вісь Ох

В). незалежну змінну

Г). залежну змінну

Доповідач 4. Так, аргумент – незалежна змінна. Поняття змінної величини було введене Декартом у книзі «Геометрія» більш ніж 300 років тому.

І Ведучий: Фігури звуться рівновеликими , якщо вони мають  однакові….

А). сторони

Б). кути

В). периметри

Г). площі

 

ІІ ведучий: Графіком функції у = х2 є …

А). парабола

Б). коло

В). пряма

Г). гіпербола

І Ведучий: А зараз музична пауза. До вашої уваги частушки у виконанні дівчаток 7-го класу.

ІІ ведучий: Надаємо слово журі.

І Ведучий: Алгебра  тримається на чотирьох китах: число, рівняння, тотожність, функція. З прикладами функціональних залежностей людство зустрічається давніх-давен. А само слово «функція» було вперше застосовано Лейбніцом у XVII столітті. Його походження від латинського слова «functio». Що в перекладі означає це слово?

А). відновлення

Б). виконання

В). рух

Г). залежність

ІІ ведучий: Сума кутів трикутника дорівнює …

А). 360

Б). 60

В). 180

Г). 90

І Ведучий: Піфагор  багатьом числам давав імена. Як він називав числа, в яких сума дільників одного з них дорівнює другому числу?

А). досконалими

Б). дружніми

В). фігурними

Г). надскладеними

Доповідач 5. Досконалим Піфагор назвав число, що дорівнює сумі своїх дільників. До фігурних він відніс числа трикутні, квадратні ті,  що можна отримати, якщо з камінців викладати трикутник, квадрат. Надскладеним – таке, що має більше дільників, ніж кожне з чисел, що менше за нього. А ось пара чисел. Про які згадується в запитанні Піфагор назвав дружніми. Він виділяв ще числа-близьнюки та інші.

ІІ ведучий: Яка із цих мір найменша?

А). дюйм

Б). метр

В). дециметр

Г). кілометр

Доповідач 6. Дюйм дорівнює 2,47 см. Ось такою маленькою була Дюймовочка.

І Ведучий: Аналітичну геометрію незалежно від Декарта, відкрив …

А). Вієт

Б). Ферма

В). Гаусс

Г). Піфагор

Доповідач 7. Математик за покликанням, П’єр Ферма у вільний від роботи час вивчав математику та прийшов до того ж відкриття, що й Рене Декарт, – створив систему координат, яка носить ім’я Декарта, та указав на зв’язок алгебри з геометрією.

ІІ Ведучий: Серед великих  учених-математиків є і жінки. Кого з наступних жінок вважають першою жінкою-математиком?

А). Софія Жермен

Б). Софія Ковалевська

В). Гортензія Лепот

Г). Гіпатія Олександрійська

Доповідач 8. Гіпатія Олександрійська жила близько 370 – 415 роки нашої ери, жінка-філософ, математик і астроном, дочка олександрійського математика Теона. Під керівництвом свого батька і викладачів школи Гіпатія здобула блискучу освіту. Вона була надзвичайно розумною, красномовною, і вродливою. Гіпатія не прийняла нової на той час християнської віри, залишилась вірною релігії своїх предків – язичників, за це головний її ворог – олександрійський епіскоп Кирило – підмовив ченців організувати над нею розправу. Гіпатію вбили, а потім спалили на вогнищі.

І Ведучий: Площу якої фігури можна вичислити за формулою S=πR2?

А). круга

Б). прямокутника

В). ромба

Г). паралелограма

 ІІ Ведучий: «Соснова шишка» – так у буквальному перекладі звучить слово .

А). конус

Б). піраміда

В). циліндр

Г). призма    

І Ведучий: Найперші числа, які людина навчилася використовувати для рахування предметів були …

А). цілі

Б). раціональні

В). натуральні                      Г). дійсні

ІІ Ведучий:  будь-якій цифрі піфагорійці відводили свою роль. А значно пізніше одній із цифр у самому центрі Будапешта (Угорщина) було встановлено пам’ятник. Якій  цифрі встановлено пам’ятник?

А). 7

Б). 3

В). 0

Г).  9

Доповідач 9. Так це пам’ятник нулю. Жодна з інших цифр не була удостоєна таких почестей. Цифра 0 дала змогу не вигадувати нових знаків для великих чисел. З’явилася позиційна система числення, якою зручніше користуватися. Нуль – зручне позначення початку шляху та початку часів. Нуль –межа між додатніми та від’ємними числами. Ось за що йому виявлено таку честь.

І Ведучий: А зараз рекламна пауза. До вашої уваги вірш «Проста арифметика» у виконанні учениці 5-го класу Лісовин Дар’ї.

ІІ ведучий: Надаємо слово журі.

( Підведення підсумків. Нагородження переможців)